mpesmesa...και αν σου αρεσει μενεις...........
mpesmesa...και αν σου αρεσει μενεις...........

Εδω δεν είμαστε πολλοί μα λίγοι μετρημενοι,κι όμορφη παρέα μας και σένα περιμένει.


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ.........

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Empty ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Την / Το Κυρ Φεβ 08, 2009 1:25 pm

rene29

rene29
Λυκειο
Λυκειο
Ο νομός Φλώρινας, ξεχωρίζει για τις απαράμιλλες ομορφιές του και τις εναλλαγές των τοπίων του. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Ελλάδας. Συνορεύει βόρεια με τη FYROM, βορειοδυτικά με την Αλβανία, νοτιοδυτικά με το Νομό Καστοριάς και ανατολικά-νοτιοανατολικά με τους Νομούς Πέλλης και Κοζάνης.

Ο νομός Φλώρινας αποτελείται από τους δήμους Αετού, Αμυνταίου, Κάτω Κλεινών, Μελίτης, Φιλώτα, Περάσματος, Πρεσπών και Φλώρινας, και από τις τέσσερις κοινότητες Βαρικού, Κρυσταλλοπηγής, Λεχόβου και Νυμφαίου.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινός νομός και χαρακτηρίζεται από την επιβλητική παρουσία των επτά βουνών. Ο Βαρνούντας, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού. Ο Βέρνος, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού στα σύνορα με το Νομό Καστοριάς και αποτελεί τη νοτιοανατολική συνέχεια του βουνού Βαρνούντα. Τα δυο βουνά χωρίζονται από τη διάβαση του Πισοδερίου. Στο Βέρνο υπάρχουν πολλά τρεχούμενα νερά, καθώς και πολλές οξιές και βελανιδιές. Το Τρικλάριο, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού στα σύνορα με την Αλβανία και δίπλα στη Μικρή Πρέσπα. Είναι ο νοτιοδυτικός κλάδος του βουνού Βαρνούντα. Ο Βόρας, με υψόμετρο 2.524, βρίσκεται στο υψηλότερο τμήμα του νομού και είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Το Μπούτσι, βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του Νομού, στα σύνορα με το Νομό Καστοριάς. Είναι η νότια συνέχεια του βουνού Τρικλαρίου. Η ορεινή διάβαση της Κρυσταλλοπηγής είναι αυτή που χωρίζει τα δύο βουνά. Το Τσουτσούλι βρίσκεται δίπλα στη Μικρή Πρέσπα στα σύνορα με την Αλβανία. Τέλος, ο Ντέβας βρίσκεται μεταξύ της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας και έχει υψόμετρο 1.373 μέτρα.

Ο Νομός Φλώρινας περιβάλλεται από έξι λίμνες. Τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, που βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη και χωρίζονται από μία στενή λωρίδα γης. Τις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη, οι οποίες χωρίζονται επίσης από μια στενή λωρίδα γης πλάτους δύο χιλιομέτρων περίπου. Οι πλησιέστεροι οικισμοί στις λίμνες είναι το Λιμνοχώρι, που εφάπτεται των ακτών της λίμνης Ζάζαρης, η οποία είναι η μικρότερη του νομού.
Τη λίμνη των Πετρών που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του Αμυνταίου και σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Μέσω μιας φυσικής τάφρου αλλά και μιας τεχνητής υπόγειας σήραγγας επικοινωνεί με τη λίμνη Βεγορίτιδα, στην οποία διοχετεύει μεγάλες ποσότητες νερού. Και τέλος τη λίμνη Βεγορίτιδα ή Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται στα όρια των Νομών Φλώρινας και Πέλλης.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Florina1xs4ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Neoparko1hl8
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......................

https://www.youtube.com/channel/UCdDXrOj_fdt9rmWGitP7TEw

2ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Empty Απ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Την / Το Κυρ Φεβ 08, 2009 1:28 pm

SotKomninos

SotKomninos
Admin
Admin
σταρακηηηη !!!!!!!!!!


αυτο ειναι για σενα ....
την τεταρτη εχεις διαγωνισμα στην γεωγραφια
... lol! lol! lol! lol!


_________________
http://www.rasaint.net/ - Glitter Graphics
http://www.gigaglitters.com/ - Glitter Graphics
https://hellas.forumotion.net

3ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Empty Απ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Την / Το Κυρ Φεβ 08, 2009 1:32 pm

SotKomninos

SotKomninos
Admin
Admin
Ιστορία

Η πόλη της Φλώρινας χτίστηκε κατά την βυζαντινή εποχή. Το όνομα προέρχεται πιθανώς από τη λέξη χλωρό λόγω του κλίματος και της βλάστησης της περιοχής.

Επί Τουρκοκρατίας η Φλώρινα ήταν τοπικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων της Μουσουλμάνοι.Κατά το 1821 οι Έλληνες ήταν περίπου 80 οικογένειες[i]. Το 1890 ο Γάλλος περιηγητής Berard επισκέπτεται την πόλη και αναφέρει πως τα 3/4 των κατοίκων ήταν Μουσουλμάνοι (κυρίως Αλβανοί και Σλάβοι προσυλητισμένοι).Όλοι οι Χριστιανοί,τους αναλογούσαν περίπου 500 οικίες, ήταν Έλληνες εκτός απο περίπου 300 Βουλγάρους[ii]. Η πόλη απελευθερώθηκε απο τον ελληνικό στρατό στις 7 Νοεμβρίου του 1912.

Η πόλη της Φλώρινας.

Το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό τοπίο του νομού καθώς και οι προσπάθειες σημαντικών Φλωρινιωτών έδωσαν την ευκαιρία στη Φλώρινα να αναπτυχθεί μέσα απο προγράμματα προώθησης του οικοτουρισμού εκμεταλευόμενοι κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Θεωρείται πόλη των καλλιτεχνών, διαθέτοντας δεκάδες ζωγράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα μόλις 18 χιλιόμετρα απο την πόλη της Φλώρινας. Έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει τη μεγαλύτερη πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα.

Πολιτισμός

Στην πόλη λειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, η Δημόσια Βιβλιοθήκη "Βασιλικής Πιτόσκα" και τα Λαογραφικά Μουσεία της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης "Ο Αριστοτέλης".

Έθιμα

Στην πόλη της Φλώρινας αλλά και στα γύρω χωριά τις παραμονές των Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου ανάβουν τις φωτιές με μεγαλύτερη τη φωτιά στην Πλατεία Ηρώων. Οι φωτιές αυτές ανάβονται με κλεμμένα ξύλα και η προετοιμασία ξεκινά πολύ καιρό πριν. Γύρω απο τις φωτιές στήνεται γλέντι και φαγοπότι και συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι αλλά και πάρα πολλοί τουρίστες. Το έθιμο αυτό λένε μερικοί πως γίνεται με σκοπό να διώξουν τα κακά πνεύματα. Ένα άλλο έθιμο που υπάρχει σε χωριά της Φλώρινας είναι το μασκάρεμα την εποχή των γιορτών των Χριστουγέννων, οι κάτοικοι εφοδιασμένοι με πλαστικά ρόπαλα χτυπάνε τους περάστικούς, το έθιμο αυτό λένε ότι κρατάει απο την εποχή που θέλαν να φυγαδεύσουν τους αντάρτες οπότε και τους μασκάρευαν για να χαθούν στο πλήθος.


_________________
http://www.rasaint.net/ - Glitter Graphics
http://www.gigaglitters.com/ - Glitter Graphics
https://hellas.forumotion.net

4ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Empty Απ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Την / Το Κυρ Φεβ 08, 2009 1:38 pm

rene29

rene29
Λυκειο
Λυκειο
ελπιζω να ξεμπερδευτηκες τωρα που ειδες πια ειναι η Φλωρινα....οχι τιποτε αλλο να μην την νομιζεις για χωριο... bye bye bye fovero :good:υ
Σπόιλερ:
.γ καπου πιο πανω λεει για τις φωτιες που αναβουμε εδω πριν τα Χριστουγεννα ειναι τελεια
και κατι αλλο η φωτια της Πλατειας ηρωων ειναι πολλη κοντα στο σπιτι μου...σε αυτο που εμενα πριν δυο χρονια και που θελω να ξαναπαω αλλα δεν με παει ο κακος ο αντρας μουΈχει επεξεργασθεί από τον/την rene29 στις Τρι Φεβ 10, 2009 2:38 pm, 1 φορά

https://www.youtube.com/channel/UCdDXrOj_fdt9rmWGitP7TEw

5ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Empty Απ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Την / Το Κυρ Φεβ 08, 2009 7:37 pm

star!!

star!!
Πανεπιστημιο
Πανεπιστημιο
τι λεγαμεεε?? για διαγωνισμα στη Φλωρινα?? ωραιος καιρος ρε παιδια τι λετε?? ο ηλιος λαμπει..τα πουλακια κελαηδουνε εξω.. φιουυυυυ φιουυυυυ lol! lol! lol! lol!

http://funforum.4umer.com

6ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Empty Απ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ......... Την / Το Τρι Δεκ 22, 2009 9:31 am

rene29

rene29
Λυκειο
Λυκειο
Χριστουγεννιάτικες φωτιές

Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε παγανιστικές εκδηλώσεις, όμως στις μέρες μας παρομοιάζεται με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός, αλλά και για την αναγγελία της γέννησής του σε όλο τον κόσμο. Η προετοιμασία για το άναμμα της φωτιάς κρατάει μήνες: ομάδες παιδιών συλλέγουν τόνους ξύλα, και ειδικά κέδρους, από το βουνό. Το σημείο που επιλέγουν να τα αποθηκεύσουν φρουρείται κάθε βράδυ από τον εκάστοτε υπεύθυνο φύλαξης των ξύλων. Τα παιδιά από τις άλλες γειτονιές καιροφυλακτούν για να κλέψουν τα ξύλα και αν το καταφέρουν η ντροπή είναι μεγάλη για τον φύλακα που δεν κατάφερε να περισώσει την... τιμή της γειτονιάς. Αντίθετα, οι... κλέφτες που κατάφεραν να πάρουν τα ξύλα χωρίς να τους καταλάβει κανείς, επαινούνται.

Εδω καπου να αναφαιρω οτι ο Δημος αναλαμβανει να μοιρασει στις γειτονιες που θα αναψουν οι φωτιες την παραδοσιακη φασολαδα και κρασι και λουκανικα....

Δεστε και το βιντεακι....δεν μπορεσα να βρω κατι καλυτερο και πιο μεγαλο,εδω να σας πω οτι αυτη ειναι η φωτια στην πλατεια Ηρωων και ειναι παντα η πιο μεγαλη απο ολες,,,
φωτιες Φλωρινα

https://www.youtube.com/channel/UCdDXrOj_fdt9rmWGitP7TEw

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης